Cara Kemaskini Maklumat BPN 2.0 Secara Online

Cara Kemaskini Maklumat BPN 2.0 Secara Online|ANDA ingin kemaskini maklumat BPN 2.0? Berita baik buat anda pemohon BPN yang ingin ketahui cara kemaskini Bantuan Prihatin Nasional 2.0 secara online. Berikut dikongsikan Cara Kemaskini Maklumat BPN 2.0 Online buat panduan anda.

Cara Kemaskini Maklumat BPN 2.0 Secara Online


Cara Kemaskini Maklumat BPN 2.0 Secara Online

Berikut dikongsikan maklumat berkaitan Cara Kemaskini Kemaskini BPN 2.0 secara online:


Cara Kemaskini Bantuan Prihatin Nasional 2.0 Online

1. Layari Portal BPN 2.0 secara online menerusi pautan di https://bpn.hasil.gov.my

2. Tekan pada Log Masuk pada bahagian Menu atas sebelah kanan.

3. Kemudian, masukkan ID Pengguna iaitu Nombor Kad Pengenalan anda. Tekan pada butang "Semak".

4. Klik butang Papar Borang untuk melihat dan menyemak maklumat terperinci yang telah didaftarkan. Anda akan dapat lihat maklumat seperti berikut:

- Nama

- No MyKad

- Status Permohonan

- Jumlah Keseluruhan BPN

- Maklumat Pendapatan

5. Selepas Papar Borang, tekan pada butang "Kemaskini".


Apa Maklumat Yang Perlu Dikemaskini Dalam BPN 2.0

Memandangkan bahawa platform kemaskini masih lagi menggunakan portal https://bpn.hasil.gov.my, maka tidak ada perbezaan dengan proses update seperti sebelum ini. Secara amnya, berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu kemaskini:

1. NOMBOR AKAUN BANK TERKINI

Contohnya, dulu guna CIMB Bank untuk terima pembayaran.Tapi anda sudah tutup akaun bank CIMB Bank atas sebab-sebab tertentu.Maka, anda perlu gantikan bank yang lain seperti Maybank (jika ada ada akaun)

2. STATUS PERKAHWINAN TERKINI

Jika anda sudah berkahwin, jangan lupa kemaskini BPN 2.0 jika status dalam sistem masih bujang.

Jika anda sudah bercerai atau berpisah, jangan lupa kemaskini Bantuan Prihatin Nasional 2.0 jika status dalam sistem masih berkahwin.

3. NOMBOR TELEFON TERKINI

Jika anda ada menukar nombor telefon baru, anda perlu update dalam portal BPN.

Sekiranya anda gagal untuk kemaskini BPN 2.0 dengan nombor telefon yang baru, ada kemungkinan anda tidak akan terima SMS dan notifikasi berkenaan pembayaran dan lain-lain lagi perkara yang penting.

4. MAKLUMAT ANAK TERKINI

Jika jumlah anak bertambah; contohnya dari 1 kepada 2; anda perlu kemaskini BPN 2.0.


Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut berkaitan BPN 2.0, sila hubungi Kementerian Kewangan Malaysia melalui mana-mana talian di 03-8882 9089, 03-8882 9087, 03-8882 9191, 03-8882 4565, 03-8882 4566.

Semoga perkongsian Cara Kemaskini Maklumat BPN 2.0 Secara Online ini dijadikan rujukan buat anda semua!

10 comments:

  1. Macam mana nak kemaskini ? Sbb butang kemaskini masih tidak ada ?

    ReplyDelete
  2. trima ksih ats perkongsian.Tpi masalah dia sekarang butang kemaskini x ada cuma ada butang kembali

    ReplyDelete
  3. Macam mana nak kemaskini...butang kemaskini tak ade...

    ReplyDelete
  4. xda butang kemaskini pun

    ReplyDelete
  5. Xde butang kemaskini pun

    ReplyDelete
  6. butang kemaskini tak ada

    ReplyDelete
  7. Butang kemaskini tak ada lah

    ReplyDelete
  8. Bagaimana nak kemaskini maklumat

    ReplyDelete
  9. Dari dlu lgi mne ada button untk kemaskini..Satu cara je boleh,dengan mengunakan sebuah laptop ataupun computer,dekat situ nanti baru keluar button kemaskini..selamat mencuba semua..hanya sedikit pencerahan dan pengetahuan yg dapat sy kongsikan untuk kemudahan semua terutama kepada penerima BPN 2.0 dibawah M40 dan B40 married..assalamualaikum 👌😊

    ReplyDelete

Powered by Blogger.